“Danas imamo razloga za slavlje, al′ na prvom mjestu sport je djeco zdravlje”

Objavljeno 30.05.2017.



Povodom Dana Ustanove JPU “Dragan Kovačević” organizovala je  29. maja 2017. godine manifestaciju pod nazivom “Danas imamo razloga za slavlje, al′ na prvom mjestu sport je djeco zdravlje”, koja je održana na stadionu FK “Sutjeska” sa početkom u 19 časova.

Na njoj se u sportskim aktivnostima kroz revijalni i takmičarski dio predstavilo oko 750 mališana iz svih vaspitnih jedinica, koje rade u sklopu naše ustanove, zatim djeca iz Dnevnog centra i Sportsko-rekreativnog društva „Specijalna olimpijada“ Nikšić.

Manifestaciju je posjetio i ministar sporta Nikola Janović i tom prilikom istakao da ga ova armija mališana dodatno obavezuje da kao prvi ministar sporta u nezavisnoj Crnoj Gori strateški utaba put da sva djeca već od malih nogu zakorače u svijet sporta, koji će kroz zabavu i učenje doprinijeti njihovom srećnom i pravilnom odrastanju.

Ministar je, takođe istakao da će, nakon školskog, novi izazov biti predškolski sport pitajući se zašto da se fizičko vježbanje ne uvede u vrtiće na svakodnevnom nivou, jer je, kako je rekao, to najzdraviji i najbolji način za prevenciju i liječenje velikog broja deformiteta i bolesti kod djece predškolskog uzrasta, koja bi već od druge godine razvijala koordinaciju pokreta i motoriku.

 „Ministarstvo sporta će u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i lokalnom upravom biti spremno da podrži ideju koja datira od ranije, da u perspektivi baš ovdje u Nikšiću u okviru Sportskog centra otvorimo prvi državni sportski vrtić koji će biti opremljen u skladu sa najvišim evropskim standardima. Želimo da svoj djeci ponudimo fer i jednake mogućnosti bez obzira na smetnje i teškoće u razvoju jer motivacija i pravilan razvojni put još od djetinjstva ključ su uspjeha, kako u sportu, tako i u životu“, istakao je Janović siguran da su djeca budući vrhunski sportisti i reprezentativci Crne Gore koji će, motivisani našim šampionima, jednog dana braniti nacionalne boje države.

Za direktoricu JPU „Dragan Kovačević“ Radmilu Backović, Dan ove ustanove je datum koji posebno inspiriše i budi jedinstvenu emociju, dan kada su u prilici da svima pokažu kakvu djecu imaju, koliko je truda i rada uloženo u njihovo obrazovanje i vaspitanje i koliko su ona, u stvari, bogatstvo našeg grada.

Prema njenim riječima, djeca su naš motiv i inspiracija, emocije i radost, ali i budućnost našeg grada i države.

U ime Ministarstva prosvjete direktorica Direktorijata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić svima je poželjela dobrodošlicu na manifestaciju sporta, igre i druženja, ali i naglasila da je taj resor u prethodnom periodu veliku pažnju posvetio povećanju obuhvata u predškolskim ustanovama zbog značaja koje vaspitanje i obrazovanje ima u razvoju svakog djeteta.

Prisutnima su se obratili i paraolimpijka Marijana Goranović i predsjednik Savjeta roditelja Novica Gardašević.

Kroz učešće u ovakvim manifestacijama djeca stiču samopouzdanje, upoznaju prijatan osjećaj uspjeha, socijalizuju se i stvaraju zdrave takmičarske vrijednosti.