U VJ "Bajka" obilježen Svjetski dan Roma

Objavljeno 12.04.2018.Dana 10. aprila 2018. godine vaspitnu jedinicu “Bajka” posjetili su mališani romske i egipćanske popilacije i predstavnici naučno-istraživačkog centra “Defendologija” iz Nikšića.

Vaspitači iz pomenute vaspitne jedinice su ovim povodom pripremili manifestaciju koja je imala za cilj da se djeca RE populacije što bolje integrišu u naše društvo, škole i vrtiće. Program su prilagodili njihovoj tradiciji i kulturi, a mališani iz vrtića su se svojim drugarima obratili na njihovom jeziku. Njihova bolja integracija je njihova šansa za bolji i kvalitetniji život, a samim tim i bolje i kvalitetnije društvo i zajednicu.

Ljepota svakog naroda, tj. građana jedne države je u različitosti, raznolikosti njihovih predstavnika, ali i harmoniji između istih. Ovom manifestacijom smo željeli da istaknemo prava manjina, njihovu integraciju u naš obrazovni sistem, poštovanje njihovih običaja, jezika i drugih specifičnosti, a sve uz veliku pomoć naučno-istraživačkog centra “Defendologija” na čelu sa koordinatorkom g-đom Jelenom Milić.