Otvorena vaspitna jedinica "Bistrica"

Objavljeno 15.11.2016.


U adaptiranom objektu Bistričkog doma dana 9. septembra 2016.godine otvoren je vrtić za najmlađe stanovnike tog dijela grada.

To je, kako je istaknuto, treći vrtić koji je otvoren ove godine u Nikšiću u okviru kampanje ''Svi u vrtić'', koju sprovodi Ministarstvo prosvjete sa UNICEF-om, a prema strateškim dokumentima Vlade Crne Gore.

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović, rekao je da je prezadovoljan saradnjom sa Ministarstvom, te da je uspjeh zagarantovan kad se radi zajedno.

''Ovo je sada prelijep i uređen objekat, koji je opština ustupila. Omogućava najmlađima bezbrižno djetinjstvo, a njihovim roditeljima da obavljaju svoje poslove i budu na radnim mjestima, znajući da su im djeca na sigurnom'', naveo je Grbović i najavio nastavak ovog projekta. 

Za ministra prosvjete u Vladi Crne Gore, Predraga Boškovića, otvaranje vrtića je sprovođenje Vladine strategije kojom je definisano da u naredne tri do četiri godine vrtići budu dostupni za svu djecu. ''Svako dijete koje želi da ide u vrtić, to će moći. Praktično, time će započinjati svoje obrazovanje od svoje treće godine'', kazao je Bošković i zahvalio predsjedniku Grboviću i direktorici JPU ''Dragan Kovačević'' Miloj Backović na, kako je rekao, veoma uspješnom projektu revitalizacije starih objekata.

''To su bili objekti koji propadaju, praktično nisu služili ničemu, a sada služe jednoj humanoj djelatnosti. Kroz obrazovanje najmlađih, treba poboljšati njihov položaj, a kasnije, znači i uspostavljanje nekih novih vrijednosti među kojima je i bolje obrazovanje'', poručio je Ministar prosvjete.

Osvrnuo se i na prosvjetne radnike za koje je rekao da su u prošlim vremenima davali nesebičan doprinos, pa je, dodao je on, sada obaveza da se stvore bolji uslovi za njihov rad, ali prije svega da im se obezbijedi bolji standard. 

Vrtić u Bistričkom naselju površine je 113 metara kvadratnih. Raspolaže sa dvije radne sobe, kuhinjom, hodnikom i garderoberima. 

Prema riječima direktorice JPU ''Dragan Kovačević'' Radmile Backović, ta predškolska ustanova postala je 18. član porodice vrtića u Nikšiću.

''Za kratko vrijeme, vlada veliko interesovanje mališana i njihovih roditelja. Vaspitna jedinica “Bistrica” posjeduje lijepo uređen i što je najvažnije, bezbjedan prostor'', rekla je ona čestitajući djeci i njihovim roditeljima.